Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

Dietist

Vad gör en dietist? Det kan du läsa om här.

Du förebygger, lindrar och botar sjukdomar genom att hjälpa människor att få i sig rätt näring. Så kallad nutritionsbehandling har under senare år blivit en allt viktigare del i behandlingen av till exempel hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, cancer, ätstörningar och övervikt.

Som dietist ingår du ofta i ett vårdteam med sjuksköterska och läkare, men arbetar även självständigt med utredning, behandling och uppföljning av dina patienters näringsproblem. De flesta dietister är verksamma på sjukhus och vårdcentraler. Men allt fler arbetar även inom den kommunala äldreomsorgen.

Det viktigaste för att bli en bra dietist är att du har ett genuint matintresse och är nyfiken på matens inverkan och koppling till hälsan i stort, Ulrika Brunn dietist i Stockholms landsting.

Ulrika Brunn om att vara dietist

Utbildning

Dietistprogrammet är en treårig yrkesutbildning som omfattar 180 högskolepoäng, 3 års heltids studier. Under utbildningen studerar du bland annat kostvetenskap, dietetik och klinisk nutrition. Efter examen kan du ansöka om legitimation som dietist hos Socialstyrelsen.

Det finns också möjlighet att gå vidare och läsa till en masterexamen. Då läser du ytterligare 1-2 år. Därefter har du behörighet att söka till forskarutbildning.

Framtidsutsikter

Goda. Det finns lediga tjänster i stora delar av landet.

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!