Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

Michael Fagerlund om att vara neurokirurg

Michael Fagerlund, specialistläkare, medicine doktor, Neurokirurgiska kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm.

Varför ville du bli neurokirurg?

Jag har alltid fascinerats av nervsystemet och framför allt hjärnan och under min grundutbildning till läkare fann jag det oerhört komplext, spännande och intressant att man kirurgiskt kan behandla sjukdomar och skador här. Jag bestämde mig då ganska tidigt för att satsa på att bli neurokirurg.

Vilka egenskaper är av betydelse i jobbet som neurokirurg?

Liksom för de flesta specialistområden inom medicin krävs även som neurokirurg en god empatisk förmåga, men också att man har förmågan att fokusera på den uppgift man har i egenskap av just neurokirurg för stunden dvs. att man måste kunna behålla fokus även om omständigheter är besvärliga. Med detta följer också att det är bra med en god stresstålighet och analytisk förmåga för att utifrån given information fatta så bra beslut som möjligt. Sen ska man naturligtvis vara intresserad av kirurgiskt arbete.

Vad gör du när du kopplar av?

Jag har tre små barn så den mesta av min fritid spenderar jag med dem, vilket ju förstås är oerhört roligt och också gör att man kopplar bort arbetet. Jag är även väldigt intresserad av idrott, musik och litteratur så detta försöker jag ägna mig åt så mycket jag hinner. Att umgås med vänner är också något både jag och min familj är förtjusta i så våra vänner försöker vi träffa, över till exempel en middag, så ofta det går.

Vad vill du säga till den som vill utbilda sig till neurokirurg?

Gör det! Det är få yrken som är så roliga, spännande och intressanta. Och få som är så givande.

Läs mer

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!