Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

Tommy Bergenheim om att vara neurokirurg

Tommy Bergenheim, professor och överläkare i neurokirurgi, Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Hans intresseområde är framför allt funktionell neurokirurgi och hjärntumörer.

Funktionell neurokirurgi innefattar olika typer av operationer för att påverka röresestörningar samt olika smärttillstånd. Tommy arbetar med både operationer och mottagningsverksamhet samt forskar. Tjänsten som professor innebär dessutom ett utbildningsuppdrag där han har ett ansvar för blivande läkares utbildning inom neurokirurgi/neurologi.

Varför ville du bli neurokirurg?

Som neurokirurg har man möjlighet att på ett mycket påtagligt sätt hjälpa patienter med svåra och många gånger livshotande sjukdomar. Specialiteten är minst sagt spännande. Vi har patienter som är allt i från nyfödda till mycket gamla samt både män och kvinnor, vilket gör specialiteten mer intressant och omväxlande.

Vilka egenskaper är av betydelse i jobbet som neurokirurg?

Lugn, uthållig och noggrann.

Vad gör du när du kopplar av?

Lyssnar på musik och läser. På somrarna snickrar jag gärna. Försöker motionera ibland. En del av fritiden ägnas dock åt forskning då dagarna har svårt att räcka till.

Vad vill du säga till den som vill utbilda sig till neurokirurg?

Man måste vara genuint intresserad av ämnet och räkna med att arbeta hårt och mycket. Det finns inga genvägar om man vill bli duktig. Man bör gärna vara forskningsintresserad eftersom neurokirurgi är en specialitet där utvecklingen går rasande snabbt.

Läs mer

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!