Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

Rektor

Vad gör en rektor? Det kan du läsa om här.

Som rektor ser du till att eleverna på din skola eller ditt utbildningsområde får bästa möjliga undervisning. Du leder och planerar arbetet och ansvarar för personal, utveckling och budget.

Du anställer personal och svarar för fortbildning. Om någon i personalen inte trivs eller inte sköter sitt arbete är det upp till dig att reda ut situationen.

Rektor har också ansvare för schemaläggning och uppföljning av utbildningen. Som ansvarig för skolans arbetsmiljö ska du se till att elever och alla som arbetar på skolan trivs och får förutsättningar att göra ett så bra jobb som möjligt.

Daniel Paris testar att jobba som rektor

Se filmen med Daniel

Utbildning

För att bli skolledare krävs pedagogisk insikt och erfarenhet. De flesta rektorer har tidigare arbetat som lärare eller studie- och yrkesvägledare. Statlig rektorsutbildning erbjuds skolledare inom det offentliga skolväsendet och på fristående skolor.

Utbildningen är till för redan verksamma skolledare och inriktad på hur man bäst förverkligar skolans mål, hur man leder skolan, den pedagogiska verksamhetens utveckling samt uppföljning och utvärdering.

Även kommunerna har utbildning för rektorer och skolledare.

Alla, oavsett vad man håller på med, kan bidra till vårt gemensamma samhälle. Det är viktigt att komma ihåg hur bra det känns att bidra till att andra människor får ett bra liv, Carolina Thelin rektor på Vasaskolan i Gävle.

Carolina Thelin om att vara rektor

Framtidsutsikter

Det finns ett stort behov av rektorer. Många går i pension under de närmaste åren.

Som rektor är jag ett slags VD med en budget på 65 miljoner kronor, inkomster och utgifter och en produkt som hela tiden ska vara bra, Lina Holmström rektor i Södertälje.

Lina Holmström om att vara rektor

Läs mer

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!