Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

Kockarna som lagar julmaten på äldreboendet

Katarina Söderström och Cecilia Arhin arbetar över julhelgen för att laga och servera julmat på äldreboendet Danvikshem i Nacka. Tillsammans med sina kollegor lagar de mat till 188 personer varje dag.

Hur länge har du jobbat som kock?

Katarina: Jag har jobbat som kock i 23 år. Jag har jobbat på olika ställen och här har jag varit i ett halvår.

Cecilia: Jag började som köksbiträde här och jobbade som det i åtta år. Efter det blev jag kock och sammanlagt har jag jobbat här i 32 år.

Varför valde du att bli kock?

Katarina: Jag gillar att laga mat sen så gled jag in på ett bananskal via Arbetsförmedlingen för att bli kock. Jag känner att det är rätt yrke för mig.

Cecilia: Jag har hjälpt till min mamma i köket sedan jag var liten och har alltid gillat att laga mat.

Hur är det att jobba på julafton?

Cecilia: Jag har jobbat över jul många gånger. Det är lugnt här under julen eftersom allt är föreberett i förväg. Vi har julfika på morgonen medan de äldre äter frukost. Vi har blommor, tänder ljus, har på oss tomteluvor och har julmusik i bakgrunden.

Det går smidigt på julen eftersom mycket är föreberett och vår köksmästare Maria har gjort en bra planering. Det är roligt att jobba över jul eftersom vi får mycket uppskattning från de äldre.

Katarina: Jag har också jobbat över jul många gånger, men inte här.  Till lunch fixar vi julbord med både varm- och kallmat och dessert efter allas behov. Vanligtvis brukar vi vara åtta stycken och på helgerna är vi fem personer. Över jul är det två kockar, en kallskänka, en dietkock och en som har hand om disken.

Vad är det bästa med att arbeta som kock?

Katarina: Det är roligt att andra uppskattar det vi gör. De äldre väntar och planerar sin dag efter måltiderna eftersom det enligt dem är en höjdpunkt på dagen. Det är kul att skapa något de tycker om och vi lagar allt från grunden vilket är väldigt uppskattat.

Cecilia: Det är alltid kul att få positiv respons på det vi gör. Vi lagar ju maten som att vi skulle äta den själv.

Hur går man tillväga för att bli kock?

Katarina: Jag började som kock på ett äldreboende i Skåne. Jag hade ingen erfarenhet innan utan blev tilldelad jobbet när jag sökte via Arbetsförmedlingen. Sedan jobbade jag flera år innan kommunen ordnade så att jag fick gå en kockutbildning.

Cecilia: Jag sökte mig hit och trodde jag skulle få jobba en kortare tid. Sedan visade det sig att de gillade mig och jag fick jobba kvar. Först jobbade jag som kallskänka och jag var mycket nyfiken på svensk mat. Jag lärde mig mycket av att jobba nära en kock, men jag läste även mycket i böcker och testade rätterna hemma tills det blev bra.

Vad har du för tips till den som vill bli kock?

Cecilia: Våga ta i och krydda maten! Fråga andra om hjälp om du är osäker eller bara behöver någon annans smaklökar. Go for it! Var inte rädd- krydda på!

Katarina: Man ska även ge nybörjare en chans. Det är inte så lätt att komma som nyutbildad till en arbetsplats.

Varför är kock Sveriges Viktigaste Jobb?

Katarina: Det finns många som inte kan laga maten själva. Det är viktigt att det finns folk som bryr sig och ser till att till exempel barn och äldre får i sig god och näringsrik mat. Vi har ju specialkost och tänker på det. Det är viktigt för att alla ska må bra.

Vad gör en kock och vilken utbildning krävs?

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!