Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

Vi vill rädda liv

– Vi vill rädda liv och vet att det finns många jobb i vården. På Gymnasiemässan i Stockholm träffade vi ett gäng vård- och omsorgselever och pratade utbildning och framtidutsikter.

– Läkare och sjuksköterskor behöver undersköterskor och vårdbiträden. Alla är en viktig del i det hela för att det ska gå runt på ett sjukhus, säger Gwen Dahlgren.

Sara Hussein, Gwen Dahlgren, Eda Yilmaz, Emelie Boström Näktergal, Eddie Antonsson och Isac Nordin går andra året på Vård-och omsorgscollege i Stockholm. Alla valde vård- och omsorgsprogrammet för att de vill jobba med människor och omvårdad. De säger också att de vill rädda liv och att det behövs fler personer inom vården. Här finns ju jobben.

Jobba direkt eller plugga vidare

Alla sex uppskattar att gymnasieutbildningen inom vård och omsorg erbjuder många möjligheter och olika inriktningar. Det är en bra erfarenhet både för de som vill jobba direkt som undersköterska eller de som vill plugga vidare.

Vård-och omsorgscollege i Stockholm är ett högskoleförberedande vård- och omsorgsprogram på gymnasiet

Vårdintresserade högstadiekillar

På samma gymnasiemässa träffade vi Max Tjärnsved, Isak Heldt och Richard Smidestam som går sista året på högstadiet. Alla tre kan tänka sig att söka vård- och omsorgsprogrammet. De säger att yrkena inom vården är viktiga eftersom man hjälper sjuka människor att bli friska.

– Speciellt undersköterskor är viktiga för att de får en mer personlig kontakt med patienterna. De kan få en orolig människa att bli lugn, säger killarna.

Vad gör en undersköterska och vad krävs det för utbildning?

Hur ser framtidsutsikterna ut för undersköterskor?

Gymnasiemässan i Stockholm ägde rum på Stockholmsmässan 20-22 november

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!