Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

Yrkesintroduktionsanställningar för unga i Ljungby

- Ha bra och nära kontakt med facket, skolan och Arbetsförmedlingen från start, det är Mikael Johanssons bästa råd till kommuner som vill arbeta med yrkesintroduktionsanställningar för unga.

Mikael Johansson arbetar på socialförvaltningen i Ljungby kommun och berättar om yrkesintroduktionsanställningar för unga (BAL 13), projektet där unga arbetslösa börjar jobba inom till exempel äldrevården. De mest lämpade sökande väljs ut genom vanliga anställningsintervjuer och erbjuds en ettårig anställning som även inkluderar utbildning och handledning. Utbildningen ges i samarbete med den kommunala vuxenutbildning och gymnasiets vård- och omsorgsprogram. De unga genomgår också en arbetslivsutbildning tillsammans med Kommunal.

Fast lön och vidareutbildning lockar

- Vi kan inte locka de unga med en jättehög lön, men däremot kan vi locka med en fast lön och vidareutbildning och det är viktigt. Förra året hade Ljungbys yrkesintroduktionsanställningar i vården 70 sökande på 20 platser, berättar Mikael Johansson.

- Ungdomsjobben är inte en arbetsmarknadsåtgärd, det är ett sätt för oss att trygga vår kompetensförsörjning. Vi behöver helt enkel fler undersköterskor än de som examineras från gymnasiets vård och omsorgsprogram, säger Mikael Johansson.

Facit efter att projektet har pågått i ett år

  • 20 arbetslösa ungdomar har fått en stadig inkomst
  • 20 ungdomar får arbetslivserfarenhet att lägga till sitt CV
  • 20 ungdomar får 400 p inom vård- och omsorg
  • Nya ungdomar blir intresserade av att arbeta inom vården i kommunen

Vård- och Omsorgscollege

Ljungbys satsning på ungdomsjobb i vården sker tillsammans med Vård- och Omsorgscollege som gärna svarar på frågor och stöttar kommuner som vill komma igång med ett liknande arbete.

Kontakta Karin Harbe karin.harbe@vo-college.se 072-534 82 69

Vi träffade Mikael Johansson på SKL:s konferens En väl fungerande och
inkluderande arbetsmarknad 23/112014 där han var en av talarna.

Läs mer

Vård- och Omsorgscollege

Yrkesintroduktionsavtalen BUI och BAL

Yrkesintroduktionsanställningar - för fler unga medarbetare

Om konferensen En väl fungerande och inkluderande arbetsmarknad

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!