24 juni 2015
Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

Feriejobbare introducerades på biografen i Piteå

Ungefär 600 ungdomar i åldrarna 15-17 år kommer att feriejobba i Piteå kommun i sommar. För att introducera de nya medarbetarna i kommunens verksamheter bjöd arbetsgivaren in ungdomarna till en informationsträff med tillhörande biofilm.

Piteå kommuns bioträff

– Skolungdomar är en jätteviktig målgrupp för oss, men vi upplever att det är svårt att nå dem. Det här upplägget visade sig fungera utmärkt för att få direktkontakt med dem och de själva verkade gilla det, säger Maria Renström, personalstrateg i Piteå kommun.

Piteå kommun bjöd in ungdomarna till biografen vid fyra tillfällen för att berätta om kommunen som arbetsgivare.

– 30 minuter innan filmen startade presenterade vi oss själva och pratade en del om våra jobb och framtida rekryteringsbehov. Vi svarade också på många frågor som rör deras anställning i sommar.

Under presentationen berättade Maria och hennes kollegor om kommunens uppdrag.

– Vi pratade bland annat om vad som skulle hända om det inte fanns lärare i skolan, om ingen såg till att gator och parker är fina eller om det inte kom några brandmän för att släcka bränder. Vi visade också en film där tittaren får följa en av våra traineer en dag på jobbet. Då blev det tydligt vilket uppdrag kommunen har. Att vi får allt att fungera, säger Maria.

Piteå kommuns bioevent

Hon fortsätter.

– För oss var det också viktigt att berätta för feriejobbarna att de är värdefulla för oss. I sommar kommer de att göra jobb som är viktiga på riktigt och som betyder mycket för kommuninvånare.

I biografens foajé fanns personalstrateger, kommunikatörer och kommunens ungdomskonsulent för att prata med ungdomarna. Där fanns även möjlighet att göra Sveriges Viktigaste Jobbs yrkestest.

Inför nästa sommar kommer de att göra ett liknande event.

– Vi kommer att göra det här nästa år men utveckla konceptet. Det kostade oss 25 000 kronor och lite tid till planering. Det är alltså en relativt liten insats för en sådan stor vinst.

Tips till andra arbetsgivare som vill göra liknande event:

– Tänk på hur ni bjuder in ungdomarna till eventet. Vi valde att maila ut inbjudan, men det gick inte fram till alla på grund av att de inte läser sin mail på samma sätt som vi gör. Jag tror att det är viktigt att använda en mix av olika kanaler, exempelvis sociala medier, mail, information på webben och utskick.

Film om att jobba i Piteå kommun

Läs mer

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!