13 januari 2016
Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

Introduktion för sommarjobbare i Söderhamns kommun

I sommar får 175 ungdomar sommarjobb i Söderhamns kommun. De ska jobba inom bland annat äldreomsorg, förskolor, parkförvaltningen, ekonomienheten, HR-avdelningen och turism.

Södehamnselever med kassar

I mitten av maj hölls en introduktionsträff för sommarjobbare i Söderhamns kommun. Introduktionens tyngdpunkt låg på att bidra till en ökad kunskap och intresse för jobben i kommunen.

Clara, Selma och Elin har fått sommarjobb i Söderhamns kommun.

– Vi vill få ungdomarna att förstå att de är en del av ett större sammanhang och att de bidrar till samhällsutvecklingen när de jobbar hos oss, säger Britt Paulander, HR-konsult i Söderhamns kommun.

 

Britt Paulander lyfter även värdet av att ungdomarna trivs under sitt sommarjobb.

– Det är viktigt att de har ett intressant och meningsfullt första jobb som förhoppningsvis leder till att ungdomarna, efter att de utbildat sig, kommer tillbaka och jobbar i kommunen.

De blivande sommarjobbarna fick också matnyttig information om sina arbetsplatser och det visade sig ge mersmak.

– Det känns bra och mycket mer peppigt nu när vi fått mer information om jobben och tips om vad vi ska tänka på. Det ska bli roligt att jobba i sommar, säger Clara som är en av sommarjobbarna i Söderhamns kommun.

Britt, har du något tips att dela med dig av till andra kommuner som har sommarjobbare?
– Dra nytta av ungdomarnas nyfikenhet och frågor. Tänk på att det viktigaste med sommarjobbet är att ungdomarna har bra handledare och roliga och meningsfulla arbetsuppgifter. Prova att ge ungdomarna jobb i många olika verksamheter. När ungdomarna sedan möts och pratar om sina upplevelser från olika verksamheter väcker det nyfikenheten kring den mångfald av yrken som vi har.

Vad ger sommarjobbarna er?
– Inspiration och mycket energi. Det är så roligt när ungdomarna är nyfikna och ställer frågor om våra verksamheter.

Kommunen använde mycket av Sveriges Viktigaste Jobbs material för att attrahera ungdomarna.

– Vi dekorerade lokalen med budskapsaffischer, delade ut tygkassar och magasin samt visade filmer och tipsade om yrkestestet, säger Britt Paulander.

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!