Polisen jobbar med att förebygga och förhindra brott. De jobbar dygnet runt, året om. Genom sina insatser ska polisen bidra till att minska brottsligheten och öka människors trygghet. Yrkeskåren är en av de viktigaste vi har för att skapa ett tryggt samhälle.
Den som jobbar som polis behöver ha bra hand med människor. Ofta handlar arbetet om att hjälp människor i kris och människor i olika nödsituationer. Det ingår också i jobbet att göra olika utredningar. En utredning kan bestå i att ta emot anmälningar, hålla olika förhör och/eller att ta olika föremål i beslag. De brott som utreds kan vara inbrott, skadegörelse, bedrägerier, stölder eller misshandel. Andra arbetsuppgifter kan vara att närvara vid större evenemang, genomföra trafikkontroller, omhänderta påverkade personer eller att hantera våldsamma familjesituationer.
Idag råder det brist på poliser i Sverige. Polisutbildningen har haft svårt att rekrytera studenter. Kanske beror det på de stundvis slitiga arbetstiderna och arbetsförhållandena. Många poliser vittnar dock om att det är ett mycket roligt och givande jobb.
För att bli polis måste du uppfylla en hel del antagningskrav. Du ska bedömas ha rätt egenskaper för polisyrket. Denna bedömning gör man utifrån uppställda fysiska krav, medicinska krav och psykologiska krav.
Själva utbildningen finns på fem orter i Sverige (Umeå, Stockholm, Borås, Växjö och Malmö) och är på fem terminer, varav sex månader är praktik. Du kan också läsa utbildningen på distans. Efter examen är du behörig att söka anställning som polis.
Övriga antagningskrav för att bli antagen till polisutbildningen är att du är svensk medborgare, 18 år, har ett giltigt svenskt körkort (B-behörighet), grundläggande behörighet, särskild behörighet, är simkunnig och har en godkänd säkerhetsprövning.