Träna för att bli brandman

Att träna för att bli brandman i Sverige innebär en kombination av fysisk, mental och teknisk förberedelse. Brandmännens arbete är fysiskt krävande, stressande och ofta farligt, vilket gör det viktigt att vara i toppform på alla dessa områden. Här är några tips för att förbereda sig för detta krävande yrke:

Fysisk förberedelse

 1. Konditionsträning:
  • Uthållighet: Löpning, cykling eller simning för att bygga upp din uthållighet. Brandmän måste kunna arbeta hårt under långa perioder.
  • Intervallträning: Effektivt för att förbättra både aerob och anaerob kapacitet, vilket är viktigt under intensiva arbetsmoment.
 2. Styrketräning:
  • Helkroppsträning: Fokusera på övningar som engagerar flera muskelgrupper samtidigt, exempelvis knäböj, marklyft och pressövningar.
  • Specifik styrka: Brandmän bär ofta tung utrustning. Övningar som simulerar dessa förhållanden, såsom farmer’s walk eller powerwalk med tung viktväst.
 3. Flexibilitet och rörlighet:
  • Brandmän måste kunna röra sig smidigt i trånga och oförutsägbara miljöer. Yoga eller pilates kan vara bra för att förbättra flexibilitet och rörlighet.

Vill du träna hemma kan vi erbjuda 15% på träningsredskap från butiken FitnessTemplet. Ange koden ”BRANDMAN-15” i kassan.

Brandman träning

Mental förberedelse

 1. Stresstålighet:
  • Övningar som simulerar stressiga situationer kan hjälpa till att förbereda dig mentalt. Det kan vara allt från att lösa problem under tidspress till att öva på att behålla lugnet i kaotiska scenarier.
 2. Teamarbete och ledarskap:
  • Brandbekämpning är ett lagarbete. Att öva på kommunikation och ledarskap i grupp kan vara ovärderligt.

Teknisk förberedelse

 1. Brandsäkerhetskunskap:
  • Lär dig om olika typer av bränder, brandorsaker och brandsläckningstekniker. Många brandmansutbildningar innehåller kurser om dessa ämnen.
 2. Första hjälpen och sjukvårdskunskap:
  • Första hjälpen eller mer avancerad sjukvårdsutbildning är mycket värdefullt, eftersom brandmän ofta är första personerna på en olycksplats.

Fystest och krav

 • Läs på om de fysiska testerna som ingår i urvalsprocessen för att bli brandman. Dessa kan inkludera styrke- och konditionstester, liksom tester för att utvärdera din förmåga att hantera utrustning under stressande förhållanden.

Fortsatt utbildning och övning

 • Yrket som brandman förändras ständigt, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad med den senaste tekniken och de bästa metoderna inom brandbekämpning och räddningstjänst.

Att träna för att bli brandman i Sverige är en krävande process som kräver disciplin och hårt arbete. Men för de som är villiga att ta sig an utmaningen, är det ett oerhört givande yrke som kan betyda skillnad mellan liv och död för andra människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *