Poliserna skapar ett tryggt samhälle

I Sverige har polisen, som yrkeskår, funnits sedan mitten av 1800-talet. Före det var det kungens fogdar som höll ordning på folket. Det fanns också en tid då polis och brandman var samma sak, denna yrkesgrupp höll ordning i städerna och agerade samtidigt brandvakter. Även militären har genom tiderna haft en viktig roll vad gäller att upprätthålla lag och ordning.

Det är spännande att tänka på att polisens första huvudbeväpning var en sabel. Traditionell polissabel infördes på 1890-talet. Polisen utrustades också med batong. Först i mitten av 1960-talet urfasades sabeln. Mycket har hänt sedan dess och idag är polisens huvudbeväpning en pistol, Sig Sauer, pepparsprej, expanderbar batong och handbojor.

Sveriges första polisbil rullade på vägarna år 1913. Det var Östermalmspolisen som köpt en kärra med plats för åtta konstaplar. Lite kuriosa är att poliskåren faktiskt haft några porschar i vagnparken sedan dess. Detta var under mitten av 60-talet och början av 70-talet. Fartvidundren användes i första hand av trafikpoliser.  

Men som sagt, omkring år 1850 blev polis ett yrke då de första moderna poliskårerna utvecklades i städerna. I början av 1900-talet fanns det ungefär 2 800 så kallade fjärdingsmän anställda i Sverige. Idag är polisyrket ett av Sveriges viktigaste jobb. Polismyndigheten har idag ca 33 000 anställda, varav ca 20 000 är poliser. År 2020 slogs rekord vad gäller antalet poliser och civilanställda i polisväsendet. Aldrig tidigare har vi haft så många anställda poliser.

Hur många poliser vi har är såklart avgörande för brottsbekämpningen. För att öka tryggheten i samhället satsar Sverige just nu mycket pengar på att expandera polismyndigheten. Kommande år kommer flera tusen poliser att anställas runt om i landet. Glädjande är att också allt fler kvinnor utbildar sig och anställs som poliser. Just nu är drygt 40 procent av samtliga anställda inom Polisen kvinnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *