Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

Ellen Bergström testar yrket biomedicinsk analytiker

Ellen Bergström har gjort sig känd som en riktig mångsysslare. Hon har synts i tv, hon skriver en väldigt populär blogg, och hon sysslar med musik. Att testa att jobba som biomedicinsk analytiker var verkligen något nytt för henne.

Beskriv din bild av att jobba inom välfärden nu jämfört med innan du provade att jobba som biomedicinsk analytiker? 

Jag har tidigare jobbat som lärarvikarie och hade därför bra koll på vad välfärden handlar om. Så det var kanske ingen aha-upplevelse för mig. Annars vet jag att många har förutfattade meningar om välfärdsjobb, att de ”vill satsa på att göra karriär” och därför måste välja att inrikta sig på andra jobbområden. Men jag tycker att fler borde väga in tanken på att hjälpa andra människor när de funderar på vad de vill syssla med.

Vad var roligast?

Jag är väldigt frågvis och nyfiken! Så på sätt och vis var det kanske roligast att lära mig något nytt och annorlunda, med nya obekanta begrepp, och försöka förstå vad det gick ut på.

Sen fanns det en del detaljer som var kul, till exempel hur komplex processen kring ett blodprov är – jag hade ingen aning om hur många steg som ska tas i analysen.

Vad vill du framföra till andra om Sveriges Viktigaste Jobb?

Kanske bör fler tänka på människorna runt omkring sig. Jag tror att man mår bättre om man också får hjälpa andra. Om man bara tänker på sig själv blir livet ganska innehållslöst. Jag har själv levt så, innan jag började jobba inom skolan.

Om du skulle jobba i välfärden, vad skulle det vara som?

Troligen skulle jag jobba som lärare. Jag tycker om att jobba med ungdomar, och jag gillar att lära ut. Skolan är ju en så viktig del i början av en persons liv!

Annars har jag också tänkt på att bli tandläkare, som min morfar, men då skulle jag vara tvungen att läsa in gymnasiets naturämnen, och det blir nog för mycket jobb.

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!