Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

Vårdbiträde som gör skillnad under julhelgen

Thomas Gomes arbetar som vårdbiträde på ett äldreboende i Nordanstigs kommun. Tillsammans med sina kollegor skapar han bra dagar för de boende.

Hur länge har du jobbat som vårdbiträde?

Jag började jobba extra som vikarie, gjorde ett bra jobb och fick sedan stanna kvar. Idag har jag jobbat som vårdbiträde i 12 år.

Hur är det att jobba under julhelgen?

Egentligen vill jag vara hemma över julhelgen men någon måste ju jobba då också. Det brukar dock vara väldigt trevligt att jobba under högtider för då kan vi göra det lite mer speciellt för de äldre. Där jag jobbar är vi samma bemanning som vanligt. Det är aldrig några större problem att få personal att jobba under julhelgen eftersom det är så trevlig stämning på jobbet.

Vad är det bästa med att arbeta som vårdbiträde?

Att jobba med människor och ha chansen att göra något positivt för de jag jobbar med. Det bästa är att jag känner att jag verkligen gör skillnad i mitt jobb varje dag.

Hur går man tillväga för att bli vårdbiträde?

Jag började arbeta extra som vårdbiträde för 12 år sedan och då hade jag ingen erfarenhet eller vårdutbildning. Kommunen tyckte att jag gjorde ett bra jobb så jag fick stanna. Efter att jag jobbat några år ordnade kommunen så att jag fick gå en utbildning i bland annat hemsjukvård. För att bli vårdbiträde kan du också studera vård- och omsorgsprogrammet eller annan undersköterskeutbildning.

Vad har du för tips till den som vill bli vårdbiträde?

Se till att få de äldre du jobbar med att må bra. Du måste ha inställningen att deras upplevelse av vården de får är viktigast. Var aktiv och trevlig och se till att plocka upp så mycket kunskap du kan av duktiga kollegor. Var engagerad, intresserad och bjud på dig själv.

Varför är vårdbiträde ett av Sveriges Viktigaste Jobb?

För att de äldre är viktiga personer som bidragit så mycket till vårt samhälle och därför ska de också få bra vård och omtanke. Många som inte jobbar inom vården tror att vi har enkla jobb men det är helt tvärtom. Vem som helst kan inte bli vårdbiträde för jobbet är svårt. Det kräver mycket kunskap om människor och många olika egenskaper hos personalen för att kunna ge bästa möjliga service.

Undersköterska är ett framtidsyrke

Foto: tagfoto.se

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!